Obrazek 1

Obrazek 1

Időutazás - ajánlók

Az időutazás már jó ideje foglalkoztatja az emberek fantáziáját, a koreaiak pedig imádják sorozatokban felhasználni. Összeszedtem néhány népszerűbb elméletet, ami megjelenik a filmjeikben is. 

Először a különböző teóriákhoz kapcsolódóan akartam ajánlani a sorozatokat, de aztán úgy gondoltam, valakinek biztos elvenné a kedvét, ha betennék egy sorozatot az "igazából bármennyit küzd, nem tud változtatni a múlton" pont mellé. A leírás eleje kicsit tudományos hatású lesz - bár teljesen laikusként fogok a témába -, a második felében viszont már jönnek a film és sorozat ajánlások. Akit csak az érdekel, nyugodtan tekerjen lejjebb. Direkt azt tettem alulra. Muhahaha~


Többféle megközelítéssel lehet beszélni időutazásról.

Filozófiai

"The limits of my language are the limits of my world."

"Nyelvem határai, világom határait jelentik."

- Wittgenstein  

Anélkül,hogy hosszú fogalmi fejtegetésekbe bonyolódnék már az idézet jelentésének megfejtésével is, gyorsan megmagyarázom, mit keres a nyelv az időutazás mellett. Nehéz megfogni, megfogalmazni a lényegét, jelentését a láthatatlannak. Az időutazás pedig számunkra még ebbe "láthatatlan", átláthatatlan kategóriába tartozik. Kénytelenek vagyunk bizonyos alaptételeket felállítani - bizonyíték nélkül -, ha időutazásról és annak következményeiről akarunk gondolkodni. Viszont a kérdés adott: Hogyan tudunk beszélni egy általunk jóformán fel nem fogható dologról? És itt vissza is tér az idézet. 

"Cogito ergo sum."

"Gondolkodom, tehát vagyok." 

- Descartes

Még egy ilyen rövid, velős konklúziót is több oldalnyi értekezés, fejtegetés, közelítgetés előz meg. Majd kialakul belőle a kijelentés - vagyok. A következő lélegzetvétellel pedig szinte kezdhetjük is előröl a fejtegetést. Szerintem az időutazással is nagyjából így állunk.

"To be or not to be."

"Lenni vagy nem lenni"

- Shakespeare

Végső soron az időutazás is csak ehhez a kérdéshez, a léthez húz vissza. Létezik? Létezik az idő, létezek én, ki az az én, mi az utazás, mi a mozgás?

Némelyek elméleti levezetésekkel próbálják megfejteni a 

"Mi lett volna ha..."

kezdetű mondatokat. Ha nem történik meg a tatárjárás, ha nem fedezik fel a Rosette-i követ? Az, hogy ezeknek az eseményeknek a megváltozása milyen hatással lenne a történelem alakulására, még nem az időutazás kérdése, ám az, hogy ezeknek az eseményeknek a megtörténte vagy meg nem történte befolyásolható-e, már igen.

Tudományos elméleti

Talán a legismertebb rész, ahogy Göbel felhasználta Einstein relativitáselméletét és ezzel elméleti síkon megalkotta az időutazás bizonyos formáinak a lehetőségét. Ezzel együtt azonban megszületett az időparadoxon kifejezés is.

A paradoxon, feloldhatatlan logikai ellentétet jelent. Az időutazásra alkalmazva ez többféleképpen is bemutatható.

Egyik levezetése, ha valaki a múltat úgy változtatja meg, hogy annak hatására nem születik meg később, akkor felnőve nem tud visszautazni a múltba, hogy megváltoztassa azt, hisz nem létezik.

Másik típus, ha valaki azzal a céllal utazik vissza az időben, hogy megmentse az apját, ha sikerrel jár, akkor múltbeli énje számára megszűnik az az ok, ami későbbi énjét az időutazáshoz vezette.

Harmadik típus, ha egy tudóst, aki az időutazást kutatja meglátogat egy idős úr, és olyan képlettel ajándékozza meg, amivel később képessé válik az időutazásra, majd rájön, hogy az idős úr, önmaga jövőbeli énje volt, akkor megjelenik az információ-időparadoxonja is, azaz logikailag nem vezethető vissza, hogy az időutazáshoz szükséges képlet hol keletkezett.

Megint egy másik elmélet szerint, egyetlen idő létezik, ami viszont nem lineáris, azt nem lehet megváltoztatni, de létezik az időutazás. Erre példa J. K. Rowlong Harry Potterben alkalmazott időutazási elmélete is.

Van olyan elmélet is mely szerint a történéseket meg lehet próbálni megváltoztatni, de az idő saját maga kiigazítja azt. Így például, ha valaki visszautazik, hogy megállítsa a pestist, akkor ő lesz a nulladik áldozata a járványnak, vagy a pestis valahol máshonnan fog elindulni, de a végeredmény ugyanaz lesz. Így egyúttal fenntartja az okot is, az adott eseményhez kapcsolódó időutazásra. Ennek egy - általam eddig csak filmben hallott változata - annyi szabadságot ad, hogy bizonyos "gócpontokat", más szóval elrendeltetett, visszafordíthatatlan és megállíthatatlan eseményeket nem lehet csak megváltoztatni, ám kapcsolódó történések felett van hatalma az embernek.

Legtöbbször, ha időutazásról hall valaki, akkor azt a jelen és múlt között képzeli el - valamilyen irányba -, míg az ikerparadoxon a jövöbe történő időutazás kérdését fejtegeti. Azonban a múltbeli utazáshoz képest ez látszólagos. Elméleti lényege, hogy az idő a fénysebesség körüli sebességnél máshogy kezd viselkedni. Tehát, ha egy ikerpárt hatvan évre elválasztanak, és az egyik ezt az időt nem a földön, hanem az űrben, fénysebesség körüli sebességgel haladó úrhajóban tölti, akkor visszatérve a földre, 30 évvel fiatalabb lehet, mint testvére. Hasonló, látszólagos időutazást mutat be az a japán(-amerikai) animációs film is, ahol a fiú lassan nagypapává öregszik, míg az űrben dolgozó anyja, aki az űrutazások nagy részét hibernációban tölti, még mindig fiatal.

Meg kell még említenem két elmélet az egyik az a bizonyos téridő-kontinuumhoz köthető. Ez a saját időn belül való utazást zárja ki, avagy ha feltűnik valakinek a doppelgangere, azaz hasonmása, akkor az időfolyam úgy állítja helyre magát, hogy az egyik én meghal vagy eltűnik.

A másik a multiverzum, azaz a végtlen számú hasonló, de nem azonos idősík elmélete. Eszerint minden egyes döntésünkkel egy új idősík nyílik meg, így amikor visszautazunk a múltba, az már nem az a múltbéli sík/valóság lesz, amiben az időutazás előtti énünk felnőtt/létezett, hanem egy új sík számunkra. Ez feloldja az időparadoxon problémáját. Ezen belül létezik a párhuzamos univerzumok elmélete is, ebben nem egy új síkra jut az utazó, hanem egy párhuzamos univerzumba, ahol a megjelenéséig lehet, hogy minden teljesen ugyanolyan volt, mint a sajátjában. A DC és a Marvel képregényekben... hm... végtelen számú példa található ilyesmikre.

Végül, de nem utolsó sorban az időutazás egy fajtája az időhurok is. Ilyen található az Idétlen időkig (The Grandhoug Day) amerikai filmben vagy a Vándorsólyomkisasszony különleges gyermekei könyvben is. Amikor valaki egy ismétlődő időszakba - általában napba - ragad. Ilenkor a főszereplő(k) kivtelével senki sincs tisztában azzal, hogy a nap ismétlődik.

Tudományos kísérleti

Az ikerparadoxon, azaz a jövöbeli látszólagos időutazásnak van kísérleti része is, a gravitációs hullámok vizsgálatával kapcsolatban, de a fikcionális művek, hacsak nem hardcore sci-fik, akkor nem szoktak ilyen mélységeibe belemenni az időutazás részleteibe.

Misztikus

Az időutazás  elméleti problémáit feloldja a varázslat, azaz kizárja a tudományt, ezért itt nincs is mit nagyon fejtegetni. Ebből kifolyólag írók használják és nem tudósok. Valamint csak a fantáziára és kreativitásra van bízva a variációk száma.

Hogyan utazunk?

A Hogyan? két nagy részre bontható. Az egyik a fizikai utazás például féreglyukon, időgéppel, mágiával, a másik egyfajta belső időutazás, amikor a jelenbeli/jövőbeli tudás birtokában az utazó fiatalabb énje testébe kerül.

Miként használták fel ezeket az elméleteket a könyvekben és filmekben



Néhány nyugati példa, amit láttam, olvastam és ajánlok esetleges kitekintőként.

Egy jenki Arthúr király udvarában (Whoopy Goldberggel készült egy hmm... minőségű film is, de én a könyvet ajánlom inkább)

Az időgép - H. G. Wells novellája (ami alapján pár éve sorozat készült, az irő "főszereplésével)

Az időutazó felesége (szintén készült belőle film is)

Harry Potter és az azkabani fogoly (szintén készült belőle film is) - egyetlen, de nem lineáris idősík

Új Zrínyiász - regény (magyar író)

Ki vagy Doki?

Vissza a jövőbe trilógia

Az idő urai (magyar koprodukció)

Terminátor (Genesys) - el nem törölhető "gócpontok"

Pillangó-hatás

Men in Black 3.

Csillagok között - ikerparadoxon

Koreai  időutazós sorozatok (és filmek)

Deserving of the Name
Év: 2017
Hossz: 16 rész
Csatorna: TvN
Főszereplők: Kim Nam Gil, Kim A Joong
Történet: A múltban az alacsony sorból származó Heo Im, a keleti orvoslás és az akupunktúra nagymestere. A jelenben Choi Yeon Kyung, egy nyugati klinikán doktornő. Kettejük sorsa az időn keresztül összefonódik.
Ajánló

Faith (The Great Doctor)
Év: 2012
Hossz: 24 rész
Csatorna: SBS
Főszereplők: Lee Min Ho, Kim Hee Seon
Történet: Koryo királyság sorsa attól függ, hogy Choi Young és emberei biztonsággal hazakísérjék Yuan hercegnőjét és Koryo királyát. Mikor a hercegnő súlyosan megsebesül az úton, Choi Young áttörve az idő korlátait eljut a jelenbe, ahonnan magával viszi Yoo Eun Soo doktornőt a múltba.
Ajánló

Feel Good to Die
Év: 2018
Hossz: 16 rész (32 rész)
Csatorna: KBS2
Főszereplők: Kang Ji Hwan, Baek Hin Hee
Történet: Baek Jin Sang csoportvezetőt mindenki a föld alá kívánja merevsége és borzalmas modora miatt. Lee Roo Da pedig épp vele kerül egy időhurokba. Meg kell változtatnia fönöke hozzáállását az emberekhez, ha nem akar örök életében egy napba ragadva élni.
Ajánló


Go Back Couple
Év: 2017
Hossz: 12 rész
Csatorna: KBS2
Főszereplők: Son Ho Jun, Jang Na Ra
Történet: Az egykori egyetemi szerelmespár immár 38 éves házaspár egy kisgyerekkel és egy válással a nyakukon. Varázslatos módon visszautaznak az egyetem elejére, ahol elhatározzák, jobb ha soha nem ismerkednek meg és megpróbálják életüket új irányba terelni.

Manhole: Feel So Good
Év: 2017
Hossz: 16 rész
Csatorna: KBS2
Főszereplők: Kim Jae Joong, Uee
Történet: Mikor Soo Jin férjhez megy, a reménytelen lúzer Bong Pil, aki éveken át titkon szerelmes volt belé teljesen elkeseredik. Mikor véletlenül beleesik egy csatornába visszautazik az időben és fiatalabb énje testében találja magát. Úgy gondolja, ha megváltoztatja a múltat, összejöhet még Soo Jinnel. Azonban nem várt következményei lesznek ennek és Bong Pil kénytelen újra és újra megpróbálni rendbe tenni a jelent és a múltat.
Ajánló

My First Love
Év: 2018
Hossz: 8 rész
Csatorna: OCN
Főszereplők: Lee Jung Shin, Lee Yeol Eum
Történet: Kang Shin Woo tíz éve őrzi szívében első szerelme emlékét. Miután találkozik vele, váratlanul a múltban találja magát, ráadásul a régi gimnáziumába kerül, mint matek tanár. Úgy dönt, hogy a jövő ismeretében megpróbál fiatalabb énjének segíteni, hogy sikerüljön összejönnie az első szerelmével.

Queen In Hyun's Man

Év: 2012
Hossz: 16 rész
Csatorna: tvN
Főszereplők: Ji Hyun Woo, Yoo In Na
Történet: Choi Hee Jin szerepet kap egy drámában, mint In Hyun királynő, Váratlanul feltűnik a egy tudós, Kim Boong Do, aki talizmánja segítségével képes utazni az időben és a múltban In Hyun királynőt szolgálja. Kihasználva a jelenben szerzett tudását, Boong Do megpróbálja megváltoztatni a múltat, amiben Hee Jin segít neki. Az utazásoknak azonban következményei vannak mindkettejük életére.
Familiar Wife

Év: 2018
Hossz: 16 rész
Csatorna: tvN
Főszereplők: Ji Sung, Han Ji Min
Történet: Joo Hyuk és Woo Jin házassága a padlón. Joo Hyuk egy varázslatos érme segítségével visszautazik arra a napra, amikor megismerkedtek és megakadályozza kettejük első találkozását. A jelen ettől teljesen megváltozik. Valami azonban nem változik, Woo Jin ismét feltűnik az életében.




Év: 2012
Hossz: 20 rész
Csatorna: SBS
Főszereplők: Park Yoo Chun, Han Ji Min
Történet: Lee Kak koronaherceg és három hűséges társa nyomozásba kezd, mikor meghal a felesége, a koronahercegné. Váratlanul a jelentben találják magukat mind a négyen, ahol különösmód a múlt mintha megismételni készülne önmagát. A herceg folytatja a nyomozást, hogy mind a múlt mind a jelen rejtélyeit megoldja. 

Splash Splash Love
Év: 2015
Hossz: 2 rész
Csatorna: MBC
Főszereplők: Kim Seul Gi, Yoon Doo Joon
Történet: Dan Bi megfutamodik az egyetemi felvételi elől. Nem is sejti, hogy azon az esős napon nem csak a vizsgalapokat hagyja maga mögött, hanem a jelent is és visszautazik a múltba. Egy félreértés miatt eunuchnak hiszik és a fiatal király mellé kerül. Dan Bi összeszedi minden tudását, hogy segíthessen az uralkodónak, miközben egymás után ismeri fel a történelem nagy alakjait a körülötte lévőkben.
Ajánló


Tomorrow With You
Év: 2017
Hossz: 16 rész
Csatorna: tvN
Főszereplők: Lee Je Hoon, Shin Min A
Történet: Yoo So Joon képes a jövőbe utazni ezzel mindenféle előnyre képes szert tenni, ám egyvalamit nem képes befolyásolni. Saát jövőjét. Egy titokzatos idegen vezeti el Song Ma Rinhoz és azt tanácsolja, engedje be a lányt az életébe, hátha így sikerül megváltoztatni a jövőt.
Ajánló

Tunnel

Év: 2017
Hossz: 16 rész
Csatorna: OCN
Főszereplők: Choi Jin Hyuk, Yoon Hyun Min, Lee Yoo Young
Történet: Park Gwang Ho rendőr az 1980-as években. Egy sorozatgyilkos nyomában van épp, mikor az elhagyatott alagúton át a jelenben találja magát. A gyilkost még 30 év után se kapták el, így folytatja a nyomozást, miközben azt is próbálja kideríteni, hogyan került a jelenbe és mi történt a családjával.
Ajánló
The Best Hit
Év: 2017
Hossz: 16 rész (32 rész)
Csatorna: KBS2
Főszereplők: Yoon Shi Yoon, Lee Se Young, Kim Min Jae
Történet: A '90-es évek koreai szupersztárja Hyun Jae váratlanul eltűnik. Egy kozmikus vihar következtében a jelenben találja magát és rá kell döbbennie, hogy a jövő egyáltalán nem úgy alakult, ahogy ő hitte, ráadásul az internet szerint az eltűnése utáni évben meg fog halni. A tetőtéri szobája jelenlegi lakójával megegyezve beköltözik és megpróbál végére járni a titokzatos eltűnésének, miközben elvarázsolja a 21. század.
Ajánló

Life on Mars
Év: 2018
Hossz: 16 rész
Csatorna: OCN
Főszereplők: Jung Kyung Ho, Park Sung Woong
Történet: Han Tae Joo a rendőrségnek dolgozik, ahol a legmodernebb technikák segítségével oldják meg a bűneseteket. Miután megsebesül egy gyilkos üldözése közben, 1988-ban tér magához, ahol mindenki szemében egy hétköznapi főfelügyelő, akit épp áthelyeztek Szöulból vidékre. Miközben próbál rájönni, mi történt vele, kénytelen belefolyni a múltbéli nyomozásokba is.
Ajánló


Signal
Év: 2016
Hossz: 16 rész
Csatorna: tvN
Főszereplők: Lee Je Hoon, Cho Jin Woong
Történet: Park Hae Young profilozóként segíti a rendőrség munkáját. Egy nap váratlan jeleket vesz egy használaton kívüli rádióbol. A rádión keresztül képes kapcsolatba lépni Lee Jae Han nyomozóval a múltból és együtt próbálnak a megoldatlan ügyek végére járni. A múlt megváltoztatása azonban nem mindig végződik pozitív eredménnyel.
Ajánló

Vanishing Time: A Boy Who Returned
Év: 2016
Hossz: 129 perc (film)
Gyártó: Shobox
Főszereplők: Gang Dong Won, Shin Eun Soo
Történet: Néhány gyerek az erdőben kóborolva megtalálja a mítikus Goblin tojást, ami ellopja az emberek idejét. A gyereket felnőtté, a felnőttet időssé változtatja. Soo Rin barátja, Sung Min több mint 10 évet öregszik, míg a többi gyerek teljesen eltűnik, csak Soo Rin tér vissza sértetlenül az erdőből. Soo Rin megpróbál segíteni Sung Minnak visszatérnie a normális életbe, de a felnőttek nem értik meg őket.
Ajánló


Joseon Survival
Év: 2019
Hossz: 16 rész
Csatorna: Tv Chosun
Főszereplők: Kang Ji Hwan, Song Won Seok
Történet: Han Jung Rok egykor híres íjász volt, de az élet úgy hozta, hogy egyszerű futárként dolgozik. 

Dr Jin
Év: 2012
Hossz: 22 rész
Csatorna: MBC
Főszereplők: Song Seung Heon, Park Min Young
Történet: Jin Hyuk egy tehetséges orvoscsalád tagja. Egy különös pácienst követve kizuhan a kórház teraszáról, de ahelyett hogy szörnyet halna, a múltban találja magát egy igen veszélyes időszakban. Itt kell helytállnia orvosként, miközben a döntései befolyásolják a történelmet.


My Only Love Song
Év: 2017
Hossz: 20 rész
Csatorna: Netflix
Főszereplők: Hong Seung Yeon, Lee Jong Hyun
Történet: Song Soo Jung színésznő, aki különleges kisbuszával váratlanul visszautazik a múltba, pontosabban az 500-as évek Kogurjójába, ahol találkozik On Dallal, aki nem is olyan, mint ahogy az a történelemben fennmaradt.

Love Buzz
Év: 2019
Hossz: 30 perc (rövidfilm)
Csatorna: PlayList Global (youtube)
Főszereplők: Lee Han Ik, Choi Ji Hee
Történet: Kim Ji Woo-t váratlanul meglátogatja felnőtt fia a jövőből, hogy segítsen összejönni anyjának jövőbeli apjával.
Ajánló

To Be Continoued
Év: 2015
Hossz: 12 rész (websorozat)
Csatorna: Naver TV
Főszereplők: Kim Sae Ron, ASTRO banda tagjai
Történet: Az ASTRO tagjai hirtelen visszautaznak az időben egy nappal a debütálásuk elé

Néhány példa a párhuzamos univerzumok/síkokra

The King: Eternal Monarch
Történet: Egy párhuzamos világból a Koreai Királyság uralkodója apja gyilkosát üldözve Dél-Koreába jut, ahol találkozik egy rendőrnővel, aki valahogy kapcsolódik a múltjához.

Alice
Történet: Egy időutazó kénytelen a múltban megszülni fiát kettejük biztonsága érdekében. A fiú felnőve találkozik édesanyja fiatalkori énjével, ám számos különös eset történik körülöttük, ahogy a fiú nyomoz, szép lassan fényt derít az időutazás és születi titkára.

Train
Történet: Egy rejtélyes sorozatgyilkossági ügy nyomozása közben az egyik nyomozó rájön, hogy a holttestek egy másik világból származnak. Követi a nyomokat és egy szellemvonaton át eljut abba a másik világba.

2009: A végzetes merénylet

Történet: Egy párhuzamos világban Korea Japán egyik tartománya csupán. 2009-ben egy terrorista csoport megpróbálja visszaállítani Korea függetlenségét. A japán oldalon nyomoz ellenük a koreai származású Sakamoto és a japán Saigo.

Néhány példa japán és kínai időutazásra

Az idő felett járó lány
Történet: A középiskolás lány váratlanul képessé válik arra, hogy visszaugorjon az időben. Az ugrások száma azonban véges. És hamarosan az is kiderül, honnan szerezte ezt a "képességet".

Kimi no nawa / Your Name
Történet: Egy fiú és egy lány váratlan egymás testében találják magukat. Később rájönnek, hogy különböző időben is élnek.

Love Weaves Through a Millennium
Történet: A koreai Queen In Hyun's Man kínai remake-je. Egy tudós a múltból egy talizmán segítségével képes utazni az időben. A jelenben beleszeret a színésznőbe, aki a királynőt alakítja a tudós korában játszódó sorozatban.

My Tomorrow, Your Yesterday
Történet: A fiú megpillantja a lányt a vonaton. Minden bátorságát összeszedi és elhívja randizni. Történetük azonban nem csak a jelenben játszódik, összefonódik a múltban és a jövőben is. Egyikük múltja, a másikuk jövője.


képek forrása: pinterest, wikipédia, asianwiki, amazon, mafab

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szkielet Smoka Zaczarowane Szablony